ခရမ္းခ်ဥ္သီး၏ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
၂၁ရာစု ၏ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ေဆးသိပၸံသတင္းမ်ားအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသည္ ၂၁ရာစုတြင္ ေရပန္းစားလွ၏။ အေနာက္တိုင္းေဆးသိပၸံေတြ႔ရွိခ်က္အရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ကင္ဆာကို ေခ်မွဳန္းနိုင္ ေသာ လက္နက္ရွိသည္ဟုဆိုၾကသည္္။ ထိုလက္နက္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အနီေရာင္ ျဖစ္ေစရန္ ျခယ္သေပးေသာ လိုက္ကိုပင္ း(Lycopene)ဲျဖစ္သည္။
ဂ်ာမနီမွ Dr Helmut ၏ေတြ႔ရွိခ်က္
ထၾကြေသာင္းက်န္းေနျပီး အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစကာ ကင္ဆာျဖစ္ေအာင္ကူ ညီပံ႔ပိုးေနသည့္ ေအာက္ဆီဂ်င္ဖရီးရယ္ဒီ ေတြကိုေကာင္းစြာႏွိပ္ကြပ္ဖ်က္ဆီးနိုင္စြမ္း သည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ႔ လိုက္ကိုပင္း မွာရွိတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ထိုေၾကာင့္ ခရမ္း ခ်ဥ္သီးမ်ားသည္ လိုက္ကိုပင္းရဲ႕အဓိက အရင္းဇစ္ျမစ္လို႔ဆိုနိုင္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးအားလံုးမွာ လိုက္ကိုပင္ းပါ၀င္ပါသည္။ထိုေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအား ေပါမ်ားေသာ္လည္းတန္ဖိုးထားစားသင့္လွပါသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို စားျဖစ္ေအာင္စားပါ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ပါေသာ လိုက္ကိုပင္းက ပန္ခရိယ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းအတြက္ ၾကီးမား ေသာ အဟန္႔အတားျဖစ္သည္ဟုဆိုၾကသည္။ ေသြးထဲတြင္လိုက္ကိုပင္းနည္းပါးျခင္း သည္ ပန္ခရိယကင္ဆာျဖစ္ေစရန္ နိမိတ္ျပသလိုျဖစ္နိုင္ေလသည္။ ကင္ဆာ လူနာမ်ား၏ ထင္ရွားတဲ႔ျပသခ်က္မွာ ေသြးထဲတြင္ လိုက္ကိုပင္းနိမ္႔က်ျခင္းျဖစ္သည္။ ေသြးထဲမွာ လိုက္ကိုပင္း ပမာဏအနည္းဆံုးရွိသူေတြသည္ က်န္းမာၾကျပီး လိုက္ကိုပင္းအမ်ားဆံုးရွိသူေတြထက္ ပန္ခရိယကင္ဆာျဖစ္ဖို႔ အႏၱရာယ္ ၅ဆ ေက်ာ္ရွိေနျခင္းဟုဆိုပါသည္။ ေသြးထဲမွာ လိုက္ကိုပင္းနည္းျခင္းသည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစားနည္းျခင္းေၾကာင့္ ဟုညႊန္ဆိုျခင္းျဖစ္ေလသည္။ထိုေၾကာင့္ ၂၁ရာစုမွာ လိုက္ကိုပင္းပါ၀င္ႏွဳန္းေကာင္းတဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္းသီးစားဖို႔လိုပါေၾကာင္း တင္ျပလိုပါသည္။
အဟာရဓာတ္
မျပဳျပင္ရေသးေသာခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ဗတာမင္စီ၂၃ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ျပီး လိုက္ကိုပင္း မွာ ၄၆၃၁ မိုက္ခရိုဂရမ္ပါ၀င္ပါသည္။ ခ်က္ျပီးေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ လိုက္ကိုပင္း ၇၂၉၈ မိုက္ခရိုဂရမ္ပါ၀င္ေလသည္။
အေရးျပားက်န္းမာေစေရး ခရမ္းခ်ဥ္သီးစားသံုးေပး
ဂ်ာမန္သုေတသီမ်ားေလ့လာခ်က္အရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ပါ၀င္ေသာ လိုက္ကိုပင္း သည္ အသားအေရက်န္းမာေစရန္၊နုပ်ိဳေစရန္၊ လွပေစရန္ အေထာက္အကူျပဳ သည္ဆိုပါသည္။ ထိုျပင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ပါ၀င္ေသာ Caffeic ႏွင့္ Ferulic Acid ဓာတ္တို႔သည္လည္း ကင္ဆာေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ေပးနိုင္သည္ဟုဆိုပါသည္။
ယခုေခတ္အခါ ခရမ္းခ်ဥ္းသီးျဖင့္ျပဳလုပ္ေသာ အသားျဖဴ (Lotion) မ်ားႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္ ဆပ္ျပာပင္ လူသံုး ကုန္ပစၥည္းမ်ားအျဖစ္ထုတ္လုပ္ေနၾကသည္။
တိုင္းရင္းေဆး
ေႏြခ်ိဳ၊ မိုးခါး ၊ေဆာင္းခ်ဥ္ ဆို စကားအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသည္ ေဆာင္းကာလအတြက္ ဓာတ္စာ ျဖစ္ေတာ့သည္။ ေဆာင္းရာသီတြင္ အခ်ဥ္စားေပးၾကပါက က်န္းမာေစျခင္း ေၾကာင္႔ျဖစ္ေလသည္။
လက္ေတြ႔မီးေလာင္ဖု
အပူဟပ္ျခင္း၊ အပူေလာင္ျခင္းျဖစ္ပါက ဆားလက္တစ္ဆုပ္ကိုေရႏွင့္စပ္ျပီး အပူ ေလာင္ ေသာလက္ကို စိမ္ရသည္။ ထိုေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္းသီး အတြင္းအႏွစ္သား ကို လက္တြင္လိမ္းေပးပါက မီးေလာင္ဖုမထြက္ေတာ့ပါ။
ေဆးဖက္၀င္ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ဓာတုေဆး၀ါး အကူအညီျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွ ာအလံုးၾကီး၍ ႏွစ္သက္ ဖြယ္ျဖစ္ေသာ္လည္း အႏွစ္တြင္ အခ်ဥ္အရသာ ေလ်ာ့နည္းေနတတ္၍ ေဆးဖက္၀င္မွဳ အားနည္းလွေပသည္။
ေရခ်ိဳးေၾကာက္သူေရခ်ိဳးခ်င္စိတ္
အေအးပတ္မည္စိုး၍ေဆာင္းကာလ ေရမခ်ိဳးခ်င္သူမ်ား အသားပက္ျခင္း၊ ဆံပင္ ကြ်တ္ျခင္း၊ မ်က္စိၾကည္႔မေကာင္းျခင္း၊ေဗာက္ထျခင္း၊ မ်က္ရည္ပူ က်ျခင္းတို႔ျဖစ္ ပါက ခရမ္းသီးစိမ္းကို သုပ္ေကြ်းျခင္းျဖင့္ ေရခ်ိဳးခ်င္စိတ္ကိုျဖစ္ေစသည္။
၀မ္းခ်ဳပ္၍ အီေနေသာကေလးငယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည္႔ကို ထန္းလ်က္ျဖင့္ ယုိထိုးေကြ်းပါက သက္သာေပ်ာက္ကင္းပါသည္။
ပါးစပ္တြင္ ရာသီဥတုေၾကာင့္ အပူကန္ေရာဂါ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမွည္႔ အႏွစ္ကို ငံုေပးျခင္း၊ လွ်ာေပၚပြတ္ေပးျခင္းျဖင့္ျဖင့္သက္သာေပ်ာက္ကင္းသည္။
ဆီးခ်ိဳရွိသူ ၊ ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစိမ္းကိုေန႔စဥ္ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ဆီခ်ိဳတက္ျခင္းကို ထိန္းေပးသည့္ အျပင္ အနာကိုလည္းက်က္ေစပါသည္။ ဆီခ်ိဳေၾကာင့္ေရငတ္ျခင္းကိုလည္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည္ ႔စားေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေစနိုင္သည္။
မ်က္စိအတြက္အေထာက္အကူ
ၾကက္မ်က္သင့္ျခင္း၊ မ်က္စိအားနည္းသူ၊ ကြန္ျပဴတာအသံုးမ်ားသူ၊ ဖုန္းေၾကာင့္ အာရံု ေၾကာအားနည္းသူမ်ားသည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီ းစားသံုးရန္ အထူးသင့္ေလ်ာ္သည္။
အစာအိမ္ႏွင့္ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္သူ
ငါးက်ည္းေျခာက္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေၾကာ္၍လည္းေကာင္း ခ်က္၍လည္းေကာင္း စားေပးျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ႏွင့္ အစာအိမ္ေရာဂါတို႔ သက္သာေပ်ာက္ ကင္းေစသည္။
ငါးဘတ္သားႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟင္းလွ်ာ
ေက်ာကုန္းေအာင့္ျခင္း၊ အဆိပ္အေတာက္ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာေရာဂါ၊ ၀မ္းတြင္းနာ ေရာဂါ၊ မူးေ၀တတ္ျခင္း၊ အိပ္ ငိုက္တတ္ျခင္းမ်ား အတြက္ ေဆး၀ါးဓာတ္စာအျဖစ္ စားသံုးၾကသည္။
အင္အားကုန္ခန္းျခင္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အမွည့္၏ အရည္ကို နံနက္တစ္ၾကိမ္ ညတစ္ၾကိမ္ေသာက္ေပးပါက အင္ အားကုန္ခန္းျခင္း အတြက္မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳျပီး အင္အားကို ျပန္လည္ လန္းဆန္းေစပါသည္။
သိပၸံနည္းက် ဓာတ္ခဲြပါက ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားေတြ႔ရွိခ်က္အရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ (၁၀၀) ဂရမ္တြင္
ဗီတာမင္ေအ (၃၈၅၀) ယူနစ္၊
ကယ္လိုရီ (၂၆၅) ယူနစ္ ၊
ေရေငြ႔ဓာတ္ (၉၃.၀) ယူနစ္ ၊
ပရိုတင္းဓာတ္ (၁.၃၇) ဂရမ္၊
ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္ (၅.၁၃) ဂရမ္၊
အဆီဓါတ္ (၀.၁) ဂရမ္၊
ကယ္စီယမ္ (၁၁.၀) မီလီဂရမ္၊
ေဖာ့စ္ေဖာရပ္ (၅၃.၀) မီလီဂရမ္၊
သံဓာတ္ (၁.၄) မီလီဂရမ္၊
ဗီတာမင္စီ (၁၈.၆) မီလီဂရမ္၊
ဗီတာမင္ (ဘီ ၁) ၄၀မီလီဂရမ္၊ တို႔ ပါ၀င္ပါသည္။
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=468845623883778&id=413778192723855
----------------
ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈ အသစ္အရ ေတြ႕ရွိခဲ့တာကို အာ႐ံုေၾကာဆုိင္ရာ ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထား ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ လိုင္ကိုပင္းေခၚတဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။
ေလ့လာမႈအရ ေသြးအတြင္း လုိင္ကုိပင္း ပမာဏ မ်ားစြာရရွိသူေတြဟာ လုိင္ကုိပင္း ပမာဏ နည္းစြာရရွိသူေတြထက္ ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခ ၅၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာသူေတြက ဖင္လန္ႏုိင္ငံမွ အသက္ ၄၆ ႏွစ္ နဲ႔ ၆၅ ႏွစ္ၾကား အမ်ိဳးသားေပါင္း ၁၀၃၁ ေယာက္ကို ၁၂ ႏွစ္ၾကာေအာင္ ေလ့လာခဲ့ရာမွာ ေတြ႕ရွိခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။
တျခားဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ အယ္လ္ဖာကယ္႐ုိတင္း၊ ဘီတာကယ္႐ုိတင္း၊ အယ္လ္ဖာတုိကိုဖီေရာနဲ႔ ရက္တီေနာေတြကိုလည္း ေလ့လာမႈျပဳခဲ့ေပမယ့္ သူတုိ႔ေတြ ဟာ ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခနဲ႔ ဆက္စပ္မႈမရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
ပါးႏုေသြး၊ နီျမန္းေစခ်င္ရင္
တစ္ခ်ိဳ႕ အပ်ိဳေလးေတြရဲ႕ ပါးေလးေတြဟာ နီးျမန္းၿပီး ႏွင္းဆီေရာင္ သမ္းေနတတ္ပါတယ္။ ဒီလိုမ်ိဳး ျဖစ္ခ်င္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မ်ားမ်ားစားေပးပါ။ ပါးျပင္ကို ပန္းႏုေရာင္ သမ္း႐ံုမွ်မက အသားရည္ကို ရႊန္းစိုဝင္းလဲ့ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒီအတိုင္း စားေပးရင္ ပါးျပင္ ပန္းႏုေရာင္သန္း႐ံုမွ်မက မ်က္လံုး၊ သြား၊ အရည္ျပားေတြပါ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
မ်က္ႏွာသန္႔စင္ေစခ်င္ရင္
အိပ္ရာမဝင္ခင္နဲ႔ အိပ္ရာထၿပီး ဆယ္ငါးမိနစ္၊ စုစုေပါင္း တစ္ေန႔ကို မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ အခ်ိန္ေပးရင္ ရပါၿပီ။ အိပ္ရာမဝင္ခင္မွာ မ်က္ႏွာကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္ဝက္နဲ႔ (တစ္လံုးကို လွီးၿပီး) မ်က္ႏွာကို ပြတ္သပ္ေပးပါ။ လည္ပင္းတစ္ဝိုက္ေနရာေတြကိုပါ ပြတ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ဆယ္ငါးမိနစ္ခန္႔ထားၿပီး ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးေပးပါ။ မနက္တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္ လုပ္ေပးပါ။ မ်က္ႏွာကို သန္႔စင္ဝင္းပေစပါတယ္။
အဆီျပန္ေသာ အသားအေရအတြက္
ပ်ားရည္နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အဆီျပန္တဲ့ အသားအရည္အတြက္ အရမ္းကို ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ ပစၥည္းမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပ်ားရည္ တစ္ဇြန္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း) နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလတ္စား အရြယ္တစ္လံုးကို ယူၿပီးေရာစပ္ေခ်ႏွယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ အဲဒီ့ ပ်ားရည္ေရာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရည္ကို မ်က္လံုးကလြဲၿပီး မ်က္ႏွာအျပင္ အႏွံ႔လိမ္းေပးပါ။ လိမ္းၿပီး အသားထဲ စိမ့္ဝင္သြားေအာင္ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ေစာင့္ဆိုင္းေပးပါ။ ၁၅ မိနစ္ျပည့္မွ ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးေပးပါ။ ႏွစ္ပတ္ေလာက္ လုပ္ၾကည့္တာနဲ႔ သိသာလာပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမယ့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ဓာတ္မတည့္တဲ့ သူမ်ားအေနနဲ႔ေတာ့ မသံုးပါနဲ႔။
ေရေႏြးပူေလာင္ျခင္းႏွင့္ ဝက္ၿခံ
ေရေႏြးပူေလာင္လို႔ ေဘးနားမွာတစ္ခုခုနဲ႔ သက္သာေအာင္ လုပ္စရာပစၥည္း၊ ေဆးဝါးမရွိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ အုပ္ထားေပးပါ။ အပူသက္သာေစပါတယ္။ အျမန္ဆံုး သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါတယ္။ ဝက္ၿခံ ကိုလည္း ေျပေလ်ာ့ေစပါတယ္။
ဆံပင္ အနံ႔ဆိုးျခင္း
တစ္ခါတစ္ေလ ကိုယ့္ေခါင္းက ဆံပင္ရဲ႕ အနံ႔ဟာ ဆိုးရြားေနတတ္ပါတယ္။ အဲဒီလို အခါမ်ိဳးမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအရည္နဲ႔ ေခါင္းကို လိမ္းၿပီး မိနစ္ငါးဆယ္ေလာက္ထားၿပီး ေရနဲ႔ ျပန္ေလွ်ာ္လိုက္ရင္ အနံ႔အသက္လည္း ကင္းၿပီး ဒက္ေတြပါ ေပ်ာက္ကင္းသြားေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္တာမို႔ ဆံသားကို ေတာက္ေျပာက္သန္မာေစပါတယ္။
https://m.facebook.com/story.php...
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=468845623883778&id=413778192723855
-------------------
*ေသြးေၾကာထုံးျခင္းကို သဘာ၀နည္းနဲ့ကုမယ္*
ဒီတစ္ခါ မိတ္ေဆြတို့ကို ေျပာျပမယ့္ က်န္းမာေရးဗဟုသုတကေတာ့ ေသြးေၾကာထံုးျခင္း၊ ေသြးေၾကာဆံုျခင္းကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးျဖင့္ကုသႏိုင္တဲ့ သဘာ၀ေဆးနည္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ေငြေၾကးတတ္ႏိုင္ျပီး ေဆးရံုေဆးခန္းကို အလြယ္တကူ တက္ႏိုင္သူေတြအတြက္ေတာ့ ေခတ္မီေဆးကုထံုးမ်ားစြာ ရွိေနေပမယ့္ ေဆးရံုနဲ့အလွမ္းေ၀းသူမ်ားအတြက္ေတာ့ ဒီသဘာ၀ကုထံုးဟာ တကယ္ကို အက်ိဳးရွိေစမွာပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ လူသားေတြအတြက္ အာဟာရအျဖစ္ အက်ိဳးျပဳေပးႏိုင္ရံုမက က်န္းမာေရးအတြက္ကိုလည္း မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳေပးႏုိင္တဲ့ အံ့ဖြယ္သဘာ၀ေဆးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေနပါတယ္။ အလွအပအတြက္ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆိုတဲ့အေၾကာင္းကို အရင္ပတ္က တင္ျပေပးခဲ့ျပီးျပီမို့ ဒီတစ္ခါေတာ့ အေၾကာထံုးျခင္းအတြက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုထံုးအေၾကာင္းကို ေျပာျပပါမယ္။
(၁) ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစိမ္း၂ လံုးခန့္ကို သန့္စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီး အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ။
(၂) ပံုထဲမွာျမင္ရတဲ့အတိုင္း အေၾကာထံုးတဲ့ေနရာကို ခရမ္းခ်ဥ္းကြင္းကို အုပ္ထားပါ။ လိုအပ္ပါက ပတ္တီးခပ္ဖြဖြေလး စည္းေပးထားပါ။
(၃) ခဏအၾကာမွာ စပ္ဖ်င္းဖ်င္းခံစားလာရင္ ခြါလိုက္ပါ။ အဲဒီေနရာကို ေရေအးနဲ့ ေဆးေပးလိုက္ပါ။ တစ္ရက္ကို ၄ ၾကိမ္ခန့္ ဆက္တိုက္လုပ္ေပးပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းေရာ အမွည့္(အနီေရာင္)ပါ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ေပ်ာ့ေနတဲ့အသီးကိုမသံုးပဲ ခပ္လတ္လတ္၊ မာဆတ္ဆတ္ေလးဆိုရင္ ပိုအဆင္ေျပေစပါမယ္။
ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမရွိတဲ့ သဘာ၀နည္းျဖစ္တဲ့အတြက္ စိတ္ရွည္ရွည္ေလးေတာ့ လုပ္ေပးရပါတယ္။ ၂ ပတ္အတြင္း ပံုထဲကအတိုင္း သိသာစြာ ေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ့္မည္။
အားလံုးပဲ ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာခ်မ္းသာႏိုင္ၾကပါေစ။
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=468845623883778&id=413778192723855
(ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္ - ပူတာအို)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ေဖာလိတ္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ ပုိတက္စီယမ္ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါရွိပါတယ္။ ဒီလုိ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါရွိတဲ့အျပင္ လူကုိလည္း မဝေစပါဘူး။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံးမွာ ကယ္လုိရီ ၇၂ ကီလုိဂ်ဴးေလာက္သာ ပါရွိတာေၾကာင့္ပါ။
Antioxidant ပါရွိမႈ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ Lycopene လုိ႔ေခၚတဲ့ ေရာဂါ တုိက္ဖ်က္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (Antioxidant) ပါရွိၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကုိ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ Lycopene ဓာတ္က ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ အနီေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေရာင္ရင့္ေလ Lycopene ဓာတ္မ်ားေလပါပဲ။
ေရာဂါတုိက္ဖ်က္မႈ
ဆီးအိတ္ကင္ဆာ
ေလ့လာခ်က္ေတြအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကေန Lycopene ဓာတ္ အမ်ားဆုံး ရရွိတဲ့ အမ်ဳိးသားေတြဟာ ဆီးအိတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းတာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ ပါရွိတဲ့ အစာ ဒါမွမဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ စားေပး႐ုံနဲ႔တင္ ဆီးအိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလ်ာ့က်ႏုိင္တာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။
ႏွလံုးေရာဂါ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး မ်ားမ်ားစားသူေတြဟာ ဆီးအိတ္ကင္ဆာ ေရာဂါလုိပဲ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ
ေလ်ာ့နည္းတာကုိ ေလ့လာရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Lycopene ဓာတ္ေတြဟာ အဆုတ္၊ သားအိမ္ေခါင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္း ေစတာကုိပါ ေတြ႕ရပါတယ္။
မ်က္စိ က်န္းမာေရး
လူ႔မ်က္လံုး တစ္သွ်ဴးႂကြက္သားေတြမွာ ေတြ႕ရတဲ့ Lycopene ဓာတ္မ်ားတာက အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ မ်က္စိတိမ္နဲ႔ တစ္ၿခားမ်က္စိေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တာကို ေလ့လာရပါတယ္။
ေနေရာင္ကာကြယ္မႈ
ေနေရာင္ျခည္ေအာက္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ရင့္မွည့္လာရတဲ့အခါ ေလာင္ကၽြမ္း မသြားေအာင္ Lycopene ဓာတ္က ကာကြယ္ေပးရသလုိ လူေတြကုိလည္း ေနေရာင္ျခည္ဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဝယ္ရာတြင္
ခ်က္ခ်င္း ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ဖုိ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဝယ္မယ္ဆုိရင္ အနီေရာင္ရဲရဲကုိ ေရြးဝယ္ပါ။ အနီရဲေလေလ Lycopene ဓာတ္မ်ားေလေလမုိ႔ပါ။ ေပ်ာ့တဲ့ေနရာ မရွိဘဲ ခပ္တင္းတင္းေလး ျဖစ္ေနတဲ့ အလုံးကုိ ေရြးဝယ္ပါ။ အေရာင္ေဖ်ာ့တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြဟာ အခန္းတြင္း အပူခ်ိန္မွာ ထားတဲ့အခါ သုံးရက္ကေန တစ္ပတ္အတြင္း ရင့္မွည့္ လာတတ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေတာင္းလုိက္ ဝယ္မယ္ဆုိရင္လည္း ေတာင္းကုိ ေသခ်ာ ၾကည့္ကာ မွည့္လြန္ၿပီး ေပ်ာ့၊ ၿပဲ၊ ကြဲေနတဲ့ အလုံးေတြ ပါမပါ စစ္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး သိုေလွာင္ျခင္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ပါက ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေလးရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။ စားခါနီး တစ္နာရီေလာက္ အလုိမွာ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ေပးပါ။ မမွည့္ေသးတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ေရခဲေသတၱာထဲ မထည့္မိ ပါေစနဲ႔။ ေနေရာင္ျခည္ တုိက္႐ုိက္မက်တဲ့ အခန္းတြင္း အပူခ်ိန္မွာ ထားေပးပါ။ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ မွည့္လာၿပီး အရသာ ေကာင္းလာ ပါလိမ့္မယ္။ တစ္ကယ္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အုပ္စုထဲက မဟုတ္ဘဲ သစ္သီးအုပ္စုထဲမွာ ႐ူပေဗဒနည္းအရ အမ်ိဳးအစား သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ ေရွးေခတ္က ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အဆိပ္ရွိအသီးလို႔ သတ္မွတ္ ထားၾကပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေတာင္အေမရိကတုိက္ကေန စတင္ေတြ႕ရွိခဲ့တာပါ။
https://m.facebook.com/story.php...
---------------
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ့သူေတြ အၿမဲစားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ေဆးလိပ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ ကိုယ္တြင္းဆံုး႐ႈံးမႈမ်ား၊ ေဘးဘယာမ်ားကို နည္းပါးေပ်ာက္ကင္းေအာင္ စြမ္းေဆာင္ေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ခလို႐ိုဂ်င္နင္ (Chrologenic) နဲ႔ ကူမာအစ္ (Coumaric) အက္ဆစ္ဟာ အဆုတ္ကို ထိခိုက္ပ်က္စီးမယ့္ ေဘးကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ခ႐ိုမီယမ္ သတၱဳဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာမို႔ ဆီးခ်ိဳ မျဖစ္ေအာင္ ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ဗီတာမင္ေအဓာတ္ေၾကာင့္ မ်က္လံုးအျမင္အာ႐ံုကိုလည္း တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မ်က္လံုးအေရာင္ မၾကည္တာကအစ ညဘက္အျမင္ အာ႐ံုအားနည္းတာေတြကိုပါ ပိုၿပီး တိုးတက္ ေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ဟာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္နဲ႔ ကိုလက္စထေရာ အေနအထားကို ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံု း႐ုတ္တစ္ရက္ေလ႐ိုက္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းမ်ား ကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကင္ဆာေရာဂါ အေတာ္မ်ားမ်ားကို ႏွိမ္ႏွင္းႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ ၇၂ ခုအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းလိုက္၊ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးစားတဲ့သူေရာ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို စားသံုးတဲ့သူေတြဟာ ကင္ဆာ ေရာဂါေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အေတာ္ေလးကို ႏွိမ္ႏွင္းကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရွိၾကတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ အဲဒီ့ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းဟာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက Lycopene ဓာတ္ေပၚမူတည္ေနပါတယ္။ အဲဒီ့ဓာတ္ဟာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို နီရဲေအာင္ လုပ္ေပးတဲ့ဓာတ္ပဲျဖစ္ပါတယ္။
အစာအိမ္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို သတ္ပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းထက္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး စားသံုးတာဟာ Lycopene ဓာတ္ေတြ ပိုၿပီး ထုတ္လုပ္ေပးတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ လိုင္ကိုပိန္း ဟာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို သာမက အရည္ျပားအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေစတဲ့ေရာင္ျခည္ေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးထားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေယာက်္ားေလးမ်ိဳးဆက္ ျပန္႔ပြားျခင္းကို အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။ သိသိသာသာ အစြမ္းျပတ့ဲအခ်က္ကေတာ့ အဆုတ္နဲ႔ အစာအိမ္ေဘးကင္းက်န္းမာေစဖို႔ ေကာင္းေကာင္း အေထာက္အကူ ျပဳေပးပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစဖို႕ အတြက္ စားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို သုေတသီေတြက ေလ့လာ ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ၾကေပမယ့္. . တစ္ကယ္တမ္းမွာေတာ့ ထိထိေရာက္ေရာက္ အသံုး၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ဆိုတာ ရွားပါတယ္. . . ဒါေပမယ့္ . . . အဲဒီ အစားအစာေတြထဲမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားေပးတာက ကိုယ္ခႏၶာသြယ္လ်ဖို႕ အတြက္ တစ္ကယ္ကို ထိေရာက္ အသံုး၀င္ပါတယ္. .
* ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး သေရစာ စားခ်င္စိတ္ကို ခ်ိဳးႏွိမ္ေပးပါတယ္..
* ခရမး္ခ်ဥ္သီးမွာ အစာ စားခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းကို ေျပာင္းလဲေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္.
* အသက္ ၁၈ ႏွစ္ႏွင့္ ၃၅ ႏွစ္ၾကား အမ်ိဳးသမီးေတြကို ေလ့လာမႈအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ညွပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႕စားသူေတြဟာ. . . ခရမ္းခ်ဥ္သီး မပါတဲ့ ေပါင္မုန္႕စားသူေတြထက္ စိတ္ေက်နပ္မႈ ပိုရကာ ေနာက္ထပ္ အစာစားခ်င္စိတ္ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္.
* တျခား ေလ့လာ မႈတစ္ခုအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အစာ စားခ်င္စိတ္ကို ထိိ္န္းခ်ဳပ္ထားတဲ့ ေဟာ္မုန္း Ghrelin ပမာဏာကို ေျပာင္းလဲေစတဲ့ အာနိသင္ပါ၀င္ေၾကာင္း သိရပါတယ္. . .
* ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ ကလည္း ကင္ဆာေလ်ာ့က်ေစျခင္း ၊ မ်ိဳးပြား ႏိုင္စြမ္းအားေကာင္းျခင္း စတဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြရရွိေစပါတယ္.
* ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ ေပါၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အနာက်က္ႏႈန္း ျမန္ေစျခင္းနွင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္ စုပ္ယူအားေကာင္း ျခင္း စတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုလည္း ရရွိေစပါတယ္. .
ဒါေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ကိုယ္ခႏၶာ သြယ္လ်လွပေစဖို႕အတြက္ စားေပးပါက တျခား က်န္းမာေရး အက်ိဳးရလာဒ္ေကာင္းေတြကိုပါ. . ရရွိႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္. .
တစ္ပတ္ အတြင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခုနစ္ႀကိမ္ စားသံုးသူ သည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ေလ်ာ႕ခ် ေစႏိုင္ၿပီး ဆယ္ႀကိမ္အထက္စား သူမ်ားျဖစ္ပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာမွ လြတ္ ကင္းႏိုင္သည္ဟု သုေတသီတစ္ခ်ိဳ႔က ဆိုသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ေပါေပါမ်ားမ်ား ပါဝင္သည္႕ လိုင္ေကာ္ပင္းဓာတ္ (Lycopene) သည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ရာတြင္ အားျပင္း ေသာ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္း Antioxidant ျဖစ္ေသာေၾကာင္႕ ခႏၶာကိုယ္ရွိ ဆဲလ္မ်ားကို ကင္ဆာမကူးစက္ေအာင္ႏွင္႕ မေျပာင္းလဲ မပ်ံ႔ႏွံ့ေအာင္ကာကြယ္ေပး သည္ဟုဆိုသည္။ Antioxidant သည္ အထူးသျဖင္႕ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာႏွင္႕ ကင္ဆာ ျဖစ္မည္႕ အျမဳေတမ်ားကို တားဆီးပယ္ ဖ်က္ေပးႏိုင္သည္။
Lycopene ဓာတ္သည္ Heart Attack ႏွလံုးရပ္ဆိုင္းျခင္းကို ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာႏွင္႕ ေလျဖတ္ျခင္းကိုလည္း တားဆီးႏိုင္သည္ ဟုဆိုၾကသည္။ Lutein ႏွင္႕ Zeaxanthin ဓာတ္မ်ားပါဝင္ျခင္းေၾကာင္႕ မ်က္စိ အျမင္ကို ေကာင္းမြန္ၾကည္လင္ေစႏိုင္ ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ၊ မေကာင္းေသာ LDL အဆီ ဓာတ္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ေသာ HDL ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာဓာတ္၊ က်န္းမာေရးႏွင္႕ ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္ ေရးတြင္ အေရးပါေသာ ဆိုဒီယမ္ႏွင္႕ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္၊ ေသြးနီဥထုတ္ေပးရာ တြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဖိုလစ္အက္ ဆစ္ဓာတ္က ကေလးငယ္မ်ား ႀကီးထြား ဖြံ႔ၿဖိဳးေစရန္ မီးယပ္ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီး မ်ား အ႐ိုးပါးျခင္း၊ အ႐ိုးဆက္ျခင္းမွ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္သည္႕ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အထူးလိုအပ္သည္႕ သံ ဓာတ္၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုႏွင္႕ ႏွလံုးခုန္မမွန္ သူမ်ားအတြက္ လိုအပ္သည္႕ မဂၢနီစီယမ္ ဓာတ္မ်ားလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို့ေၾကာင္႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္း စားျခင္း၊ ခ်က္ျပဳတ္စားျခင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္စားျခင္းျဖင္႕ အာဟာရမ်ိဳးစံု ရရွိႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။
မေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ Lycopene (လိုင္ကိုပင္း) ပါ၀င္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါ (အူမႀကီးနဲ႔ သားျမတ္ ကင္ဆာအပါအ၀င္) ေတြကို ကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈ အမ်ားအျပားအရ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (LDL) အဆင့္ကိုေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ၿပီး ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (HDL) အဆင့္ကိုျမႇင့္တင္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
တစ္ေန႔လွ်င္ အလတ္စားအရြယ္ရွိတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္လံုးစားေပးျခင္းျဖင့္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ကို အနည္းဆံုး 15% ထက္ျမင့္တက္ေစႏုိင္ၿပီး မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာအဆင့္ (LDL) နဲ႔ Triglycerides အဆင့္တို႔ကို 8% ထိေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တယ္လုိ႔ ေလ့လာမႈရလဒ္ေတြ မွာေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွ ာပါ၀င္တဲ့ Lycopene (လိုင္ကိုပင္း) အပါအ၀င္ အျခားေသာ အင္တီးေအာက္ဆီးဒင့္ (Antioxidants)ေတြဟာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကို ေလ်ာ့ခ်ေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားတြင္ အဆီဖတ္မ်ားျဖစ္ေပၚျခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ lycopene (လိုင္ကိုပင္း) ဟာ ေထာပတ္သီး၊ သံလြင္ဆီ ဒါမွမဟုတ္ အခြံမာသီးေတြလို အစားအစာေတြနဲ႔ တြဲစားရင္ အာနိသင္ပိုရွိပါတယ္။
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=468845623883778&id=413778192723855
-------------
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္က ခါးသြယ္ေစတယ္တဲ့လား
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အျမဲတမ္းေတာ့မေ႐ွာင္ႏိုင္ၾကပါဘူး။ ဟင္းတစ္ခြက္ရဲ႕ အႏွစ္သာရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ ခ်ဥ္ျပံဳးျပံဳးအရသာေလး ပါရင္ ပိုစားေကာင္းတာ အမွန္ပဲေပါ့။ အစားအေသာက္အတြက္ပဲ မဟုတ္ပါဘူး။ အလွအပအတြက္ပါ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုႀကိတ္ၿပီး မ်က္ႏွာေပၚလိမ္းကာ ေပါင္းတင္လာၾကပါတယ္။ ဒီ့အျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကင္ဆာ၊ႏွလံုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေက်ာက္ကပ္အစ႐ွိတဲ့ေရာဂါေတြ မျဖစ္ႏိုင္ရန္ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္ အျမင္အာ႐ုံအားျဖည့္ေပးျခင္း၊အဆာေခ်ႏႈန္းတိုးျမႇင့္ေပးျခင္း၊ အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္ရင့္ေရာ္ျခင္း အျပင္အျခားေရာဂါေပါင္းမ်ားစြာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ အံ့ဩစရာတစ္ခုကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ေသာက္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ၂လအတြင္း ခါးတစ္လက္မက်ေစတယ္ဆိုတာပဲ။ ထိုင္ဝမ္မွာ႐ွိတဲ့ တ႐ုတ္ေဆးေက်ာင္းတစ္ခုက သုေတသနအေနနဲ႔ အသက္၂၀ မွ ၃၀ အရြယ္႐ွိတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြကို စမ္းသပ္မႈျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။ အဲ့ဒီ့အမ်ိဳးသမီးေတြကို ေန႔စဥ္ပံုမွန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ေသာက္သံုးေစၿပီး ၈ပတ္ (၂လ) ၾကာတဲ့အခါမွာေတာ့ ခါး ၁လက္မ ရဲ႕ ၃ပံု ၂ပံုေလာက္သိသိသာသာ က်ဆင္းသြားတဲ့အျပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တစ္ေပါင္ထက္ ပိုေလ်ာ့သြားတာေတြ႕႐ွိလာရတယ္။
ဒါေပမယ့္လည္း အာဟာရပညာ႐ွင္ တစ္ဦးျဖစ္တဲ့ Mike Lean ကေတာ့ ဒီနည္းလမ္းဟာ ခြၽတ္ယြင္းခ်က္ေလး႐ွိႏိုင္တယ္လို႔ဆိုထားပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုေတာ့ စမ္းသပ္မႈေတြျပဳလုပ္တဲ့အခါမွာ (Control Group) လို႔ေခၚတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမေသာက္သံုးတဲ့အဖြဲ႔ မ႐ွိေသးတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ေသာက္သံုးသူနဲ႔ မေသာက္သံုးသူတို႔ရဲ႕ရလဒ္ ႏႈိင္းယွဥ္လို႔မရတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ တိက်တဲ့ အေျဖမထြက္လာေသးပါဘူးလို႔ဆိုထားတယ္။
ဒါေပမယ့္လည္း အက်ိဳးေတာ့မယုတ္ပါဘူး။ ခါးမက်ေစႏိုင္ရင္ေတာင္ သူ႔ရဲ႕ အလွအပေရးရာေရာ၊ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြေရာ အမ်ားႀကီး႐ွိေနေသးတဲ့အတြက္ ေသာက္သံုးမယ္ဆိုရင္လည္း စိုးရိမ္ဖြယ္ရာမ႐ွိပါဘူး။
လြယ္ကူတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္နည္း
ေရမ္းခ်ဥ္းသီးကို ေရေဆး ေခါင္းထိပ္ကေလးျဖတ္ၿပီး ခပ္ထူထူ လွီးကာ ႀကိတ္စက္ သို႔မဟုတ္ ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲထည့္ႀကိတ္ပါ။
လိုအပ္သေလာက္ေရေရာပါ။
ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း လိုအပ္သေလာက္ထည့္ပါ။
အခုဆို လွပက်န္းမာ ႏုပ်ိဳတဲ့အျပင္ ခါးလည္းသြယ္ေစမယ့္ သဘာဝ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ရ႐ွိပါၿပီ။
ခရမ္းခ်ဥ္အေစ့က က်န္းမာေရးအတြက္ ဘာေတြေကာင္းသလဲ။
Tomato seeds and its benefits
One look at these seeds and you might be wondering, what benefits they can offer to you! Well, these tiny yet powerful seeds are packed with nutrition and are one of the healthiest foods around.
Rich in dietary fibre, vitamin A and C, tomato seeds are harder to digest and are usually consumed after drying them, in powdered form! Lately, there have been several debates over whether you should eat the tomato seeds or not, as one of the studies have suggested that they are a healthier alternative to aspirin! While earlier, it was thought that eating tomato seeds can give you appendicitis. Due to these misconceptions, people tend to doubt about eating them. These seeds are very powerful for overall health and are good for skin too! Below are some of the benefits they can offer.
တစ္ေယာက္က ဒီမ်ိဳးေစ့ေတြကိုၾကည့္လိုက္ရင္မင္းတို႔ ဘာအက်ိဳးေက်းဇူးေတြရႏိုင္တယ္ ဆိုတာကို သင္သိခ်င္ေနလိမ့္မယ္။ ေကာင္းၿပီ၊ ေသးငယ္ၿပီးစြမ္းအားေကာင္းတဲ့ ဒီအေစ့ေတြဟာ အာဟာရနဲ႔ျပည့္ေနၿပီးပတ္ ၀ န္းက်င္မွာရွိတဲ့က်န္းမာေရးအေကာင္းဆုံး အစားအစာတစ္ခုပါ။
အာဟာရအမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ေအႏွင့္ စီဓာတ္မ်ားစြာပါေသာခရမ္းခ်ဥ္သီးအေစ့မ်ားသည္အစာေၾကရန္ခက္ခဲၿပီးအမ်ားအားျဖင့္၎တို႔ကိုေျခာက္ေသြ႕ၿပီးေနာက္အမႈန႔္မ်ားျဖင့္စားသုံးၾကသည္။
ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ၎တို႔သည္ Aspirin ကိုပိုမိုက်န္းမာေစေသာအျခားနည္းလမ္းတစ္ခုျဖစ္သျဖင့္သင္သည္ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေစ့မ်ားကိုစားသင့္၊ မစားသင့္သည္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျငင္းခုံမႈမ်ားစြာျဖစ္ပြားခဲ့သည္။ အေစာပိုင္းကျဖစ္ေသာ္လည္းခရမ္းခ်ဥ္သီးအေစ့မ်ားကိုစားျခင္းသည္သင့္ကိုအူေရာင္ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္သည္ဟုယူဆခဲ့ၾကသည္။
ဤအယူအဆမွားမ်ားေၾကာင့္လူတို႔သည္၎တို႔သည္အစာစားျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ သံသယမ်ားေလ့ရွိသည္။ ဤအေစ့မ်ားသည္က်န္းမာေရးအတြက္အလြန္အစြမ္းရွိၿပီးအေရျပားအတြက္လည္းေကာင္းသည္။ ေအာက္တြင္သူတို႔ေပးႏိုင္ေသာအက်ိဳးေက်းဇူးအခ်ိဳ႕ရွိပါသည္။
Lowers blood pressure
Tomato seeds are rich in several nutrients and potassium is one of them, which helps in maintaining your blood pressure by relaxing the walls of blood vessels.
ခရမ္းခ်ဥ္သီး မ်ိဳးေစ့မ်ားသည္ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြ ာပါဝင္ၿပီး ပိုတက္ဆီယမ္သည္၎ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကိုေလွ်ာ့ခ်ျခင္းျဖင့္ သင္၏ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းရန္ကူညီသည္။
Strengthens immune system
Tomato seeds are a rich source of vitamin C, which is important for a strong immune system. It is advised to consume a little amount of tomato seeds powder in your food such as soups to have a strong immunity.
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေစ့သည္ႂကြယ္ဝေသာ ကိုယ္ခံအားစနစ္အတြက္အေရးႀကီးေသာ ဗီတာမင္စီ၏ အရင္းအျမစ္ျဖစ္သည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမႈန႔္အနည္းငယ္သည္ သင္၏ အစားအစာမ်ားမွ ဟင္းခ်ိဳမ်ားကဲ့သို႔ အားေကာင္းေသာခံႏိုင္ရည္ရွိ ေၾကာင္း အႀကံျပဳသည္။
မူရင္းပိုင္ရွင္မ်ားအား ေလးစားစြာ (credit)ေပးပါတယ္ခင္ဗ်ာ။
#Thura_Htayaung
6 - 6 - 2019
https://m.facebook.com/story.php...
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=468845623883778&id=413778192723855
credit - Dr. Htet Htet Aung/ DrMyanmar/သက္ေစာင့္သမားေတာ္ဂ်ာနယ္/ေဒါက္တာႏုျမတ္ / ရဲမ်ိဳးသူ(ေဗာဓိျမိဳင္) / ရိုးရာေလး/ ပိုပိုေဇာ္ / ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္(ပူတာအို)/MyFood Myanmar
စာကိုး - ကင္ဆာႏွင့္အစားအစာ/ေန႔စဥ္စားသံုးေနေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၏ထူးျခားေသာ ေဆးဖက္၀င္အာနိသင္/ေဆးသပၸံအျမင္ႏွင့္တိုင္း ရင္းေဆးသဘာ၀ကုထံုးမ်ား
google.com/ How to Cure Varicose Veins with the Help of Tomato
photo - ctedit
Crd ... Thura_Htayaung
Comments
Post a Comment