ေပါက္စီ သမိုင္းေၾကာင္း





ဒါကို ဖတ္ၿပီးမွ ေပါက္စီစားပါ

" လက္ဖက္ရည္ ကရားက
  ရြာစားမင္း သ႑ာန္ ။
  ဟာမအား ဆိုျပန္သည္
  ပန္းကန္ မရွိ။

  ေကၽြးလိုက္သည့္ ေငြေပါက္စီငယ္
  တစ္ေယာက္စီေကၽြးလို႔ မစိ(ေစ့) ......................................"


ဒါကေတာ့ ရတနာပံုေခတ္ေႏွာင္းပိုင္းမွာ ေရးစပ္ခဲ့တယ္လို႔ ယူဆရတဲ့ ေတးထပ္ တစ္ပုဒ္ရဲ႕ တစ္စိတ္ တစ္ ပိုင္းပါ။ အလွဴ မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ တစ္ခုမွာ ဧည့္ခံေကၽြးရာမွ အစီအစဥ္ ညံ့ဖ်င္းတဲ့ အလွဴရွင္ကို အသိက စိတ္နာနာ နဲ႔ သေရာ္ေတာ္ေတာ္ ေငါ့ေတာ့ေတာ့ ေရးစပ္လိုက္ဟန္တူပါတယ္။ 

ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ေပါက္စီ ဟာ ရတနာပံုေခတ္ေလာက္ ကတည္းက ျမန္မာျပည္ကို ေရာက္ရွိေနၿပီ။ အလွဴ မဂၤလာ ဧည့္ခံပြဲေတြမွာ ေပါက္စီ နဲ႔ ေကၽြးေမြး ဧည့္ခံတဲ့ ဓေလ့ေတာင္ ရွိေနၿပီ ဆိုတာကုိ ဒီေတးထပ္က ျပဆိုေနပါတယ္။ 

ဘယ္အခ်ိန္ ဘယ္ကာလ က စၿပီး ေရာက္ရွိလာခဲ့တယ္ ဆိုတာ အတိအက် မသိရေပမယ့္ တရုတ္ သေရစာျ ဖစ္ တဲ့ ေပါက္စီ ဟာ ႏွစ္ႏိုင္ငံ ကူလူးယွက္သြယ္၊ သံတမန္ ဖလွယ္တဲ႔ အခ်ိန္ေလာက္ကတည္းက ေရာက္ရွိေနေပလိမ့္မယ္လို႔ ေယဘုယ် ခန္႔မွန္းသိရွိႏိုင္ပါတယ္။

တစ္ကယ္ေတာ့ တရုတ္ျပည္မွာ "ေပါက္စီ" ရယ္ လို႔ စတင္ေပၚေပါက္လာတဲ့ သမိုင္းေၾကာင္း ကလည္း ရွည္ ၾကာလွၿပီကိုး။ တရုတ္သမိုင္းစာအုပ္မ်ား အဆိုအရေတာ့ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ေထာင့္ခုႏွစ္ရာေက်ာ္ (Period of Three Kingdoms -(220-280 AD)) သံုးျပည္ေထာင္ေခတ္က စခဲ့တယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ 

အဲဒီေခတ္က "ဆူ"ႏုိင္ငံ (The State of Shu) ႏုိင္ငံရဲ႕ ဝန္ႀကီးခ်ဳပ္ တစ္ဦးလည္းျဖစ္၊ စစ္သူႀကီးလည္းျဖစ္တဲ့ က်ဴးးကယ္လ်န္႔ (Zhuge Liang) ဟာ နန္မန္ (Nanman) လို႔ေခၚတဲ့ ေတာင္ပိုင္းသား ဂူေန လူရိုင္း မ်ား ကို တိုက္ ခိုက္ႏွိမ္နင္းဖို႔ အတြက္ သူ႔ရဲ႕ စစ္တပ္ႀကီးနဲ႔ အတူ ခ်ီတက္လာပါသတဲ့။ 

လုေဆြ (Lu Shui) ျမစ္ကမ္းပါးကို ေရာက္တဲ့အခါ ေဒသခံေတြက ဒီျမစ္ဟာ နတ္ႀကီးတယ္၊ ဖမ္းစားတတ္တယ္၊ လူေတြေသေအာင္ ျပဳစားႏိုင္တယ္၊ ဒါေၾကာင့္ ဒီျမစ္ေစာင့္နတ္ ေက်နပ္ေအာင္ ပူေဇာ္ပသမွ ရမယ္လို႔ က်ဴးးကယ္လ်န္႔ ကို ေျပာၾကပါသတဲ့။ ဘယ္လို ပူေဇာ္ရမလဲလို႔ က်ဴးးကယ္လ်န္႔က ေမးေတာ့ ဖမ္းဆီး ရမိတဲ့ နန္မန္ လူမ်ိဳးေတြကို သတ္ၿပီး၊ သူတို ႔ဦးေခါင္းနဲ႔ ယဇ္ပူေဇာ္ရမယ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ 

ဒါေပမယ့္ စစ္သူႀကီးသာ ျဖစ္လင့္ကစား ၾကင္နာတတ္တဲ့ႏွလံုးသားပိုင္ရွင္ က်ဴးးကယ္လ်န္႔ ကေတာ့ တစ္ကယ့္ လူ အစစ္ရဲ႕ ဦးေခါင္းေတြ အစား လူ႔ဦးေခါင္းပံု သ႑န္တူ မုန္႔ေတြ လုပ္ၿပီး နတ္ကို ပူေဇာ္ပသ ပါသတဲ့။ အဲဒီအခ်ိန္က စၿပီး နန္မန္ လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ဦးေခါင္း မ်ားနဲ႔ သ႑န္တူ ေပါက္စီ လုပ္စားၾကတဲ့ ဓေလ့ဟာ စတင္လာခဲ့ၾကတယ္လို႔ အဆိုရွိပါတယ္။




ဒါေၾကာင့္ ေပါက္စီ ကုိ တရုတ္ ဘာသာ (အမ်ားသံုး) နဲ႔ မန္ထို (Man Tou) (သို႔မဟုတ္) မန္ လူမ်ိဳး ရဲ႕ဦးေခါင္း လို႔ ေခၚစမွတ္ျပဳၾကပါတယ္။ အဂၤလိပ္ လိုေတာ့ Steamed လို႔ေခၚဆို သံုးႏႈန္းၾကပါတယ္။ ဂ်ံဳ ကို လံုးၿပီး ေရေႏြးေငြ႕နဲ႔ ေပါင္းရတာကိုး။ 

ရိုးရာေပါက္စီလုပ္နည္း ကလည္း သိပ္ ခက္ခက္ခဲခဲေတာ့ မဟုတ္ပါ။ ေစာေစာက ႀကိဳတင္ စီမံထားတဲ့ တေဆး (Yeast) ကို ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ေရ တို႔နဲ႔ သမေအာင္ေရာနယ္၊ မုန္႔လံုးလံုး၊ ပြလာတဲ့ အထိ နာရီ အနည္းငယ္ေလာက္ ထား၊ ၿပီးမွ ေပါင္းေခ်ာင္ နဲ႔ ေပါင္းၾကတာပါ။ တေဆး နဲ႔ နယ္စားတဲ့ မုန္႔ညက္လံုး မ်ား အမ်ားဆံုး ပါဝင္ေလေတာ့ ေဆာ္ဒါမႈန္႔ လည္း သင့္ေတာ္ သေလာက္ထည့္ၿပီး နယ္ရပါသတဲ့။ 

မၾကာေသးမီကမွ တရုတ္ျပည္ေပ့က်င္း နဲ႔ ရွန္ဟုိင္း မွာ ေပါက္စီေပါင္းရတာ ပိုလြယ္ကူေစတဲ့ နည္းသစ္တစ္မ်ိဳး ကို စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိထားပါသတဲ့။ အဲဒီနည္း ကေတာ့ တေဆး ကို ေရေအး(သို႔မဟုတ္) ၾကက္သီးေႏြးေရထဲမွာ အရင္ထည့္ေဖ်ာ္၊ ေနာက္ မွ မုန္႔ညက္ နဲ႔ သမေအာင္ေရာနယ္၊ အေနေတာ္ မုန္႔လံုးေလးေတြလံုး၊ အပူခ်ိန္ ၂၀`C နဲ႔ ၃၀`C အတြင္းမွာ နာရီဝက္ေလာက္ထားၿပီးမွ ေပါင္းတဲ့နည္းျဖစ္ပါသတဲ့။ 

၁၉၉၄ ခုႏွစ္က တရုတ္ျပည္ ခရီးသြားလာေရး စာအုပ္တိုက္က ထုတ္ေဝတဲ့ စာအုပ္ တစ္အုပ္မွာ ဖတ္ရႈမွတ္သားမိပါတယ္။ ေပါက္စီရဲ႕ အေျခခံ ကုန္ၾကမ္းက ဂ်ံဳျဖစ္ေပမယ့္ အတြင္းမွာ ဌာပနာတဲ့ အစာကို လုိက္ၿပီး၊ ေပါက္စီ အေခၚေဝၚက ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။ 

ပဲေပါက္စီ၊ သၾကားေပါက္စီ၊ ၾကက္သားေပါက္စီ၊ ဝက္သားေပါက္စီ စသျဖင့္ေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ " ငို၍ ရယ္၍ မရေသာ မ်က္ႏွာ" ဇာတ္ကားထဲမွာ ႏုိင္ငံေက်ာ္ မင္းသားႀကီး (ဦး)ျမတ္ေလးရဲ႕ နာမည္ေက်ာ္ ဒိုင္ယာေလာ့ခ္တစ္ခုျဖစ္တဲ့ " ဒီမယ္ ပပ၊ စိန္ နဲ႔ ကြပ္ေတာ့ စိန္လက္စြပ္၊ ျမ နဲ႔ ကြပ္ေတာ့ ျမလက္စြပ္၊ ပတၱျမား နဲ႔ ကြပ္ေတာ့ ပတၱျမား လက္စြပ္ ေနာက္ဆံုးေတာ့ ေရႊ ရဲ႕ အႏွစ္သာရဟာ ေပ်ာက္သြားေရာ" ဆိုတာကို မႏၱေလး အၿငိမ့္ လူရႊင္ေတာ္ တစ္ေယာက္က " ပဲ နဲ႔ လုပ္ေတာ့ ပဲေပါက္စီ၊ သၾကား နဲ႔ လုပ္ေတာ့ သၾကားေပါက္စီ၊ ၾကက္ သား နဲ႔ လုပ္ေတာ့ ၾကက္သားေပါက္စီ၊ ဒီလုိနဲ႔ ဂ်ံဳ ရဲ႕ အႏွစ္သာရက ေပ်ာက္သြားေရာ" လုိ႔ စာေျမာင္ကပ္ ၿပီး ျပက္လံုး ထုတ္ခဲ့ဖူးပါတယ္။

ဂီတစာဆို ၿမိဳ႕မၿငိမ္း ရဲ႕ "အိမ္ေတာ္ရာ ဘုရားေစ်း" သီခ်င္းထဲမွာလည္း "ယုတ္စြ အဆံုးတိုင္ မလိုင္ေပါက္စီ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္ " လို႔ ထည့္သြင္း စပ္ဆိုထားတဲ့ အတြက္ ကိုလုိနီေခတ္ က မႏၱေလး အိမ္ေတာ္ရာဘုရား ေျမာက္ေစာင္းတန္း က ေပါက္စီ ဟာ အထူးေကာင္းမြန္ ထင္ရွားလွေၾကာင္း သိရွိမွတ္သားမိပါတယ္။


ေပါက္ေဖာ္ေဆြရင္း နံနက္ခင္း စာစုမ်ား ေရႊၾကက္ဖ
ွSource

Comments

Popular posts from this blog

ရာသီဖြား အေဟာ - မဟာဘုတ္ ေဗဒင္ပညာ

စားေကာင္းသေလာက္ အခန္႔မသင့္ရင္ အသက္ကိုပါ ႏွုတ္ယူႏုိင္တ့ဲ တည္သီး

လူအမ်ား သိၾကသည့္ ခုႏွစ္စဥ္ၾကယ္

ကမ္းေဇာ္ဆီ ႏွင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ

အဘဆရာၾကီး မင္းသိခၤ ေၿပာျပတဲ့ ဂဏန္းေဗဒင္

ဒီလို နိမိတ္ေတြ ျမင္ရင္ မေကာင္းဘူး

အရြယ္တင္ ႏုပ်ိဳ ခ်င္ပါသလား ? ေဆးေျခာက္ရွဴပါ

သီတင္းက်ြတ္ လၿပည္႔ . အဘိဓမၼာ အခါေတာ္ေန႔

တဏွာစိတ္ေတြ ထိန္းလို႔ မရေအာင္ျဖစ္ေနတဲ့ အပ်ိဳေဖာ္၀င္စ မိန္းကေလး တစ္ေယာက္

ေရႊစာရံဘုရား ဒါယိကာမ ေစာမြန္လွရဲ႕ဘဝ ဇာတ္ေၾကာင္း

 
365myanmar.com - Myanmar Online Shopping Mall