ပုဇြန္ ကဲ့သို ့ ပါးလႊာႏူးညံ ့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ အစားအစာေတြကို သတိျပဳျပီး စားသုံးသင့္
ကြ်န္ေတာ္တို ့ဟာ တစ္ခါတစ္ရံ သူငယ္ခ်င္း အေပါင္းအသင္း မိဘေဆြမ်ဴိးေတြနဲ႔ အတူ အေနာက္တိုင္း စားေသာက္ ဆိုင္ ေတြေရာက္ၿဖစ္တဲ့ အခါ ပုဇြန္၊ ဂဏန္း၊ ငါး အဲဒါေတြ အကုန္ ပါ၀င္တဲ့ ပင္လယ္စာ ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ပြဲ နဲ ့ အတူ ၀ိုင္ေသာက္တတ္တဲ့ သူက ၀ိုင္ ၊ ၀ိုင္ မေသာက္တတ္တဲ့ သူေတြအတြက္ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juice လိုေဖ်ာ္ရည္မ်ဴိးကို တြဲဖက္ၿပီး စားသံုးခဲ့ၾကဖူးပါတယ္။
အဲ့ဒီလိုပဲ တစ္ခ်ိဳ ့တရုတ္္ မဂၤလာေဆာင္ေတြ ညစာစားပြဲေတြမွာ ဘူေဖးေကြ်းတဲ့ အခါ ပုဇြန္တစ္ပန္းကန္နဲ ့အတူ Orange Juice တစ္မ်ဳိး ကေတာ့ ပါ၀င္မွာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒီလို တြဲဘက္ စားသံုးမွ ုမ်ဳိးဟာ ဘာမွ မထူးဆန္းတဲ့ အလြန္ကို ေဘးကင္းတဲ့ ရုိးရွင္းမွု႔ေလးလို ့ ကြ်န္ေတာ္တို ့ထင္ခဲ့ၾကပါတယ္။
တစ္ကယ္ေတာ့ ပုဇြန္လို ပါးလႊာတဲ့ အခြံပါးေလးေတြ ပါတဲ့ ပင္လယ္စာမ်ဳိးနဲ့ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juice ကို တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ တြဲဘက္ စားသံုးတဲ့ အခါ အခန္႔ မသင့္ရင္ အသက္အႏၲရာယ္ကိုပါ စိိုးရိမ္ရေၾကာင္း ကြ်န္ေတာ္တို ့ အခုသိခဲ့ရပါၿပီ ။
ထိုင္၀မ္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ့ နား ၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္ နဲ ့မ်က္လံုး ေတြ ကေန ေသြးေတြ ထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္ ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။ သူမ ရဲ့ ႐ုပ္ကလာပ္ကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့အခါ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္လို ့ေသဆံုးရေၾကာင္း အေၿဖထြက္ လာပါတယ္။ အဲဒီ Arsenic အဆိပ္ ဟာ ဘယ္က လာပါသလဲ ။ ရဲေတြဟာ ေသမွ ု ေသခင္း ဖြင့္ၿပီး အၿပင္းအထန္ စစ္ေဆးမွူ႔ေတြ လုပ္ပါေတာ့တယ္။
ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခု ရဲ့ ပါေမာကၡ တစ္ဦး ကိုလည္း ဒီျပႆနာကို ေၿဖရွင္းဖို ့ ဖိတ္ေခၚခဲ့ ပါတယ္။
ပါေမာကၡၾကီးဟာ နာရီ၀က္ခန္ ့ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြ အားလံုး ကို ေသေသခ်ာခ်ာ စစ္ေဆးၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီ လွၽိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကို ေၿဖရွင္းႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။
ပါေမာကၡၾကီးဟာ နာရီ၀က္ခန္ ့ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြ အားလံုး ကို ေသေသခ်ာခ်ာ စစ္ေဆးၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီ လွၽိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကို ေၿဖရွင္းႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။
“ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ ကို သတ္ေသခဲ့တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ သတိ လက္လြတ္ၿဖစ္မွူ႔ေၾကာင့္ မေတာ္တစ္ဆ ေသဆံုးခဲ့ရတာပါ” လို ့ပါေမာကၡၾကီး ကေၿပာခဲ့ပါတယ္။
“ဘာေၾကာင့္ မေတာ္တစ္ဆ ေသဆံုးရတာလဲ ” ဆိုၿပီး လူေတြဟာ အံ ့ၾသကုန္ၾကပါတယ္ ။
“Arsenic အဆိပ္ဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ ဗီတာမင္စီ ကို ေန႔တိုင္း မွီ၀ဲခဲ့ပါတယ္ ၊ ဗီတာမင္စီ ဟာလည္း သူ ့အလိုလိုဆို ၿပႆနာ မရွိပါဘူး ၊ သူမဟာ ညစာ စားခ်ိန္မွာ ပုဇြန္ေတြေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား စားသံုးခဲ့ပါတယ္၊ ပုဇြန္စားတာကလည္း ၿပႆနာ မဟုတ္ေသးပါဘူး။
သူမ နဲ ့အတူတူ ညစာမွာ ပုဇြန္စားတဲ့ သူေတြလည္း ဘာမွမၿဖစ္ခဲ့ပါဘူး ၊ ဒါေပမယ့္ သူမ ဟာ ပုဇြန္ စားရင္းနဲ့ တစ္ခ်ိန္တည္းမွာပဲ ဗီတာမင္စီ ပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခုခုကို ေသာက္ခဲ့ပါတယ္. အဲဒီ အခ်က္ဟာ ၿပႆနာ ပါပဲ” လို ့ ပါေမာကၡၾကီးက ရွင္းၿပခဲ့ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ့ သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ ကဲ့သို ့ပါးလႊာႏူးညံ ့တဲ့ အခြံေတြ ပါတဲ့ အစား အစာေတြမွာ သိပ္သည္းဆ ၿမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး ပါ၀င္တာကို ေလ့ လာေတြ ့ရွိခဲ့ ၾကပါတယ္။
အဲဒီ လတ္ဆတ္တဲ့ အစားအစာေတြဟာ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္ကို ေဘးမၿဖစ္ေစပါဘူး ။ ဒါေပမယ့္ သူဟာ ဗီတာမင္စီ နဲ ့ ေပါင္းစပ္မိသြားရင္ေတာ့ ဓါတ္ျပဳမႈေတြ ၿဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္မရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး (As anhydride, also known as arsenic oxide, the chemical formula for As205) ဟာ အဆိပ္ ရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း သံုးမ်ဴိး (also known as arsenic trioxide, a chemical formula (As203), which is commonly known as arsenic to the public! ) အၿဖစ္ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္။
အာဆင္းနစ္ အဆိပ္္ရဲ့ အဓိပၸာယ္ ကေတာ့ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္မွာ အေရးအပါဆံုး အစိတ္အပိုင္းေတြၿဖစ္တဲ့ ႏွုလံုး၊ အသည္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အူသိမ္ နဲ ့အာရုံေၾကာ ေတြရဲ့ ေသြးေၾကာေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မလႈပ္ရွားႏုိင္ၿခင္းပဲ ၿဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့ လူေတြဟာ နား ၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္ နဲဲ ့မ်က္လံုး ေတြ ကေန ေသြး ထြက္ တဲ့ လကၡဏာေတြၿဖစ္လာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ ကို ဗီတာမင္စီ နဲ႔ ပူးတြဲ မစားၾက ဖို ့သတိေပးထားပါတယ္။
by New MyanmarFoundation
Comments
Post a Comment